Brugernavn:   Kodeord:                


<< Tilbage


Mastetjek - en rigtig god idé
28. okt. 2014  Kl. 22:16:07  af: Flemming Djernæs

Selv ganske små fejl kan udvikle sig katastrofalt.


At tjekke sin mast lyder nogenlunde lige så kedeligt som at gennemgå sine forsikringer, men i hvert fald masten bør have lidt opmærksomhed……!

Mastebrud er i sig selv ærgerligt og forbundet med meget bøvl og besvær, og tænk, hvis noget sådant sker til et VM i Kiel 2015! 

Sønderborg Yacht-Club havde den 26. oktober lavet en aftale med Fedder Viesel fra Southern Spars og Søren Jensen fra Force Technology om, hvordan man tjekker sin mast. Sidstnævnte kunne med brug af væsker og elektriske spoler se og måle sig frem til revnedannelser!

Fedder, der selv er tidligere ejer af en J/80´er, og som har mere end 20 års erfaring med master hos  Nordic Mast og nu Southers Spars, vidste helt præcist, hvor han skulle rette sit fokus, da turen kom til vores mast!

Følgende punkter bør man være opmærksom på eller gøre noget helt konkret ved:

Beslagene på masten er udført i plastic, aluminium og rustfri stål.
Sidstnævnte er monteret direkte på Sparcraft masten uden beskyttelse mellem aluminium og det rustfri beslag.
Det er ren gift for en alu-mast, og efter min mening burde Sparcraft holde sig for gode til den slags!
Løsning: Bor de store popnitter ud med et 6,5 mm bor. De små med et 4,5 mm bor. Kør med boremaskinen i cirkler indtil popnittens hoved falder af. Tag en kørner-prikker og slå popnitten i masten ud (d.v.s. ind). Den falder så ud af sig selv senere, når du rejser masten. Det afmonterede beslag skal herefter males med en primer, eller der skal sættes en tynd nylonskive mellem beslag og mast. Så får man ikke problemer igen.


Foto øverst t.v.:
Tag et kig på den ring i toppen af masten, hvor genakkerfaldet løber igennem! Vores beslag har ALDRIG ligget plant til masten, og diverse hårde broach gennem årene har medført, at afstanden mellem beslag og mast har arbejdet sig op til ca. 2 mm. Ifølge Fedder var det kun et spørgsmål om (kort) tid, så ville mastebeslaget være rykket ud, og vi ville stå med et anderledes, stort problem.
Løsning: Beslaget afmonteres, og vi får nu tilrettet beslaget, så det ligger bedre til på masten. Samtidig svejses der et større ”land” på beslaget, som selvfølgelig også skal primes, inden det genmonteres.

 Et kig på beslaget, der holder klemmen til Cunningham-halet, havde løsnet sig i popnitterne. Løsning som ovenfor.

 Faldene blev også lige kigget efter! Vores har nu været i drift i 7 år, og der var adskillige tegn på slid. Fedder anbefalede at købe et nyt fald, der er 1 meter længere end anbefalet i klassereglerne. Derved bliver der mulighed for, løbende efter behov, at klippe ca. 15 cm af, når det to frølår på masten og hjulet i toppen har ”spist” sin del.

Mastehjulet skal også udskiftes på vores båd. Det havde et ”hak”, og et nyt blev bestilt.

Et vigtigt tjek var ved hullerne til montering af stagene, terminalbeslagene! Det er let at kigge udefra, men faktisk optræder mulige skader typisk på den indvendige side af  hullerne.
Løsning: Bevæbn dig med en lommelygte, lys ind ad hullet, og du kan se, om der er revnedannelse. Er der revner, skal en fagmand se på problemet og lave en forstærkning af hullet.
Fedder oplyste, at dette punkt er et af de første steder, man bør rette fokus på ved køb af brugt båd. Især både med et rundt beslag ses ofte at have problemet, mens der ses færre problemer med de master, der har monteret et ovalt beslag til forstærkning af hullet.

 

Vi fik også lige et tip med på vejen om, at boltene til hækstag i toppen af masten og bolten til fastgørelse af rulleanlægget i stævnen ikke passer til hullerne! Boltene er for små, og de bøjer boltene med risiko for senere brud.
Løsning: få lavet en bøsning i metal, som fylder hullet.

 

Rulleanlægget har også tidligere kørt bedre! Fedder bedyrede, at det var nemt at udskifte kuglerne. Fjern tovværket og løsn herefter de bolte, der holder sammen på tingene. Herefter kan de gamle kugler fjernes, og nye ”Torlon”-kugler bør indkøbes til formålet. De holder væsentligt længere end de originale.

Bommen! Her kunne en nylonbøsning på undersiden af bommen til kicker være formålstjenlig for at undgå slid. Kickbeslaget er også i rustfri, men det er rent ud sagt enormt krævende at få frigjort beslaget, ligesom selv et tyndt lag primer vil gøre det vanskeligt at få på plads igen. Monteringen i ”ombukket” er ganske enkelt meget snævert. Knækker bommen, købes nyt rør!

Den gode Fedder mente, at man nok skal forvente at afsætte et tidsforbrug på samlet set en halv dag til afmontering, priming og genmontering. (Jeg tror, Fedder er hurtig ;-))

Brug ”Monell”-popnitter til genmontering!


Hilsen
Flemming Djernæs

 

 

   E-mail Nyheden


  NYHEDER
» 04. apr. 2024 DM 2024
» 06. feb. 2024 Indkaldelse til generalforsamling d. 12. marts 2024
» 08. apr. 2023 DM d. 6-7 maj i Nivå
» 08. apr. 2023 Referat af generalforsamling 2023
» 24. jan. 2023 Indkaldelse til generalforsamling 2023
» 26. jun. 2022 Referat af årets generalforsamling
» 29. mar. 2022 Vintersejlads
» 24. mar. 2021 Referat af ordinær generalforsamling 2021
» 24. feb. 2021 Nyhedsbrev
» 03. jan. 2021 Nyhedsbrev fra KDY omkring VM for J/80 i Juli
Side 1 af 10